Hodinářský slovník

Órák funkciói

Minden óra valamilyen funkcióval rendelkezik, némelyik többel, némelyik kevesebbel.A modern technológia megérkezésével az órák világába a funkciók mennyisége jelentősen megváltozott.Ma már az órával telefonálhat, üzeneteket írhat, vagy fizethet. Azonban nem feledkezhetünk meg a jó öreg klasszikusokról sem.Győződjön meg róla Ön is.

Funkce

Barométer: A légköri légnyomás mérésére szolgáló készülék a beépített érzékelőnek köszönhetően.

Dátumkijelző: Lehet automatikus, egy- vagy kétszámjegyű és többnyire a számlapon elhelyezett kis ablakban található. Némelyik típusnál számokkal ellátott al-számlapon található meg, amelyre mutató irányul.

Hét napja: A hét napja külföldi rövidítéssel (lehet kétnyelvű) van ábrázolva, amely a számlapon elhelyezett kis ablakban van elhelyezve, vagy olyan al-számlapon is megtalálható ahol a hét napjaira mutató mutat. Némelyik Prim órán a hét napjai és a hónapok cseh neve jelenik meg.

Kettős idő: Két időt ábrázol, olyan időzónában, amelyet a felhasználó kiválasztott.

Mélységmérő: A nyomásérzékelő segítségével a merülés mélysége megjelenik a digitális óra kijelzőjén.

Naptár: Megjeleníti a napot, hónapot vagy évet.

Iránytű: Beépített érzékelő ábrázolja a mágneses északi pólust.

Vérnyomás mérés: Fontos a vérnyomásmérővel történő kalibrálás. Maga a mérés ezután két érzékelő – pulzusmérő és EKG – kombinációjában történik. Ennek a két érzékelőnek köszönhetően az óra meg tudja határozni azt az időt, ami alatt a vér szívből eljut a csuklóig.

Pulzusszám monitor: Sportóra funkció, melynek köszönhetően nyomon követheti aktuális pulzusát (a szervezet reakciója az adott fizikai terhelésre sporttevékenység közben). Lehetséges mellkas pánttal is mérni.

Alvás monitor: Az óra képes értékelni az alvás minőségét, időtartamát, alvási fázisát vagy életmódbeli tényezőket.

NFC: Egy chip, amely lehetővé teszi az eszközök közötti vezeték nélküli kommunikációt rövid távolságon. Ezt a funkciót leggyakrabban érintés nélküli fizetéseknél használják. A QR kódnak köszönhetően háztartási gépeket is lehetséges vele vezérelni. Ennek a "" fogásnak"" köszönhetően lehetősége van kinyitni az ajtót, betölteni az étteremben az étlapot, elindítani a térképeket úgy, hogy egyszerűen behelyezi a telefont az autóban lévő tartóba stb.

Phone finder – az órát megtalálhatja Bluetooth kapcsolat segítségével. Az órán levő gomb benyomását követően a telefon elkezd csengeni. 

Teljesen automatikus naptár: Ez a funkció némelyik kombinált és digitális óránál megtalálható, amelynél pár évtizedre előre be van programozva.

Pulzoximéter: Az egészséges embernél 95–99 %-nak kellene lenni a véroxigén-szintnek. A mérés úgy történik, hogy az óra megvilágítsa a csuklóját és feldolgozza a visszavert fényt. A mérés fél perctől egy percig tart, és nyugodtan kell maradni.

Rádió vezérlés: Az óra képes fogadni a rádió jeleket, és így képes saját magát beállítani. A rádióvezérelt modellek a legpontosabb órák közé tartoznak.

Stopper: Időszak mérésére szolgáló funkció. Némelyik modell képes részidőt is mérni.

Világ idő: A világ különböző időzónáiban levő időt ábrázolja. A zónákat városok osztják fel (London, New York, Párizs...).

Fordulatszámmérő: Analóg óráknál használható stopperrel kombinálva a mozgás sebességének meghatározására. Elindítjuk a stoppert (kronográfot), majd az egy kilométeres távolság megtevése után kikapcsoljuk. Ezt követően a fordulatszámmérő skálán leolvashatjuk a sebességet.

Hőmérő: Beépített érzékelő a hőmérséklet mérésére. A pontosabb mérés érdekében ajánlatos levenni az órát a csuklóról.

Időzítő: Az óra egy előre meghatározott időtől nulláig számol vissza. Amikor eléri a nullát, hangjelzéssel figyelmeztet. Némelyik óra egy yacht-időzítővel is rendelkezik, amely a regatták kezdési visszaszámlálására alkalmas időzítő.

Edzési funkció: Ezek az órák sokkal többet tudnak mint a pulzusmérő érzékelő. Intelligens segítő, amely a szabadidős sportolókat és a szakembereket jobb erőnléti és egyéb sportcélok elérésében segítik. (Így meghatározhatjuk saját edzészónáinkat, meghatározhatjuk az optimális edzészónát, figyelhetjük a pulzushatárokat stb.)

Magasságmérő: Beépített nyomásérzékelő tengerszintfeletti magasság átszámolásával.

Wi-Fi: Okos-óra funkció, amellyel térképeket vagy bármilyen alkalmazást tölthet le, amely megkönnyíti az életét.

Všechny hodinky