Hodinářský slovník

Óra gépezetek

A gépezet az óra szíve.Hosszú fejlődésen mentek keresztül az évek során, és úgy tűnik, hogy fejlődésük nem fog csak úgy megállni.Nézzük meg, milyen típusokkal találkozhatunk.

Strojek

Mechanikus: A klasszikusok igazi szerelmeseinek, akik az óra tiszta lelkét keresik, ez a helyes út. A kézzel felhúzható gépezetet egy tekercsrugó hajtja, fokozatosan bővül. A korona felhúzásával a rugó ismét visszahúzódik. A közönséges órák egy-két napig, a legjobb órák akár két hétig is kitartanak.

Automata: A felhúzható karórához hasonlóan az automata szerkezetű óra is ideális az óragyártás ínyenceinek. A gépet egy meghosszabbított rugó hajtja, amely fokozatosan bővül. Az automata gépezeteknél azonban a rugót kézmozdulattal is fel lehet húzni . A tekercselési tartalék (az óra élettartama) általában két nap körül van, a legjobb minőségű óráknál ismét két hét körül van. Pontosság: eltérés + - 40 másodperc / nap, minőségi daraboknál valóban kisebb az eltérés.

Quartz – elem: A Quartz csehül kvarcot jelent. Az energiaforrás egy miniatűr elem, amely több évig kitart. Az időt egy kvarc-oszcillátor határozza meg, amely az elem által szolgáltatott energiát elektromos rezgésekké alakítja. A nagy rezgési frekvenciának köszönhetően a kvarcórák rendkívül pontosak. Pontosság: eltérés + - 2 másodperc / nap.

Quartz– napenergiával működő: A számlap alá beépített napelemek pótolják a beépített nagy kapacitású kondenzátor energiáját. Az elem energiája 4-5 hónapig tart. Energiatartalékának meghosszabbítása érdekében hagyja az órát közvetlen fényen. Így tovább fognak töltődni és hosszabb ideig kitartanak . Pontosság: eltérés + - 2 másodperc / nap.

Citizen ECO – Drive: Vége az elem cseréknek. Az ECO-DRIVE a napfényt vagy a mesterséges fényt tiszta energiává alakítja. Indítás mindössze egy perces expozíció után, energiatartalék akár 500 nap. Ökológiai és egyben olcsó meghajtás, mivel alapvető természetes forrást - fényt - használ.

Seiko Kinetic: A rendszer az emberi kéz mozgásával automatikusan előállítja a szükséges energiát. A megtermelt energia egy részét a gép meghajtására fordítja, egy részét integrált kondenzátorban tárolja. Ez az elrendezés bebiztosítja, hogy az óra nem áll le, még akkor sem, ha a tulajdonosa néhány napra elteszi.

Všechny hodinky