Hodinářský slovník

Óra és szíj méretek

A megfelelő óraméret kiválasztása gyakran alábecsült tudományág. Lehet tulajdonodban a legszebb darab, de ha a kezén nehézkesen fog kinézni, vagy ellenkezőleg mérete miatt szinte nem látható, akkor a végső benyomás igen elromlik. És ez kár lenne. Ugyanez a helyzet a szíjjal is. Az alábbi sorokban elolvashatod, hogyan kell helyesen kiválasztani a szíj szélességét és hosszát.

De egyszerűbb, mint amilyennek látszik, és mi segítünk.

Az alábbi képeken láthatod, hogyan néznek ki a különböző óraméretek egy női vagy egy férfi kezén.

Egy praktikus eszköz a képzeletednek, látod?

Velikosti

Óra mérete

Az óra mérete a számlap átmérőjével milliméterben van megadva (kronográf, vagy korona nélkül). Egy íratlan szabály szerint a nőknek kisebb számlapot, a férfiaknak pedig nagyobb számlapot kellene választani. Ezért a nőknek 28 mm és 38 mm méretű számlap ajánlott. A férfiaknak pedig 36 mm-től 50 mm ( a férfiaknál általában 40-42,5 a maximum).

Hogyan határozzuk meg helyesen a szíj méretét?

A szíj  helyes méretének meghatározásának kérdése nem tudomány. Osszuk két részre. A szíj szélességének, majd hosszának meghatározása.A szíj szélességét a tok lábai közötti távolság határozza meg. Ehhez egy közönséges vonalzó is elég lesz.A szíj hosszát általában a 120/70-es számmal szokták megadni. Az első szám a szíj hosszabbik végét jelöli, míg a második rövidebb csattal. A szükséges szíj hosszának meghatározásához egyszerűen használjon szabó mérőszalagot, amely pontosan megméri a csukló kerületét. A nagyobb kényelem érdekében ajánlatos legalább 1-2 cm-rel hosszabbat hagyni.

Szíj mérete
Všechny hodinky